Oletko koskaan pohtinut kosmetiikan kulutustottumuksiasi tarkemmin? Kun ostat kosmetiikkaa kotiisi, tuotteen loppuelinkaari on sinun vastuullasi. Miten voisit käyttää tuotteesi loppuun ja kierrättää sen?

Kosmetiikkaa saattaa helposti jäädä ylimääräiseksi. Saatat esim. tehdä hutiostoksia tai unohtaa tuotteen kylpyhuoneen kaappiin. Ennen kuin heität tuotetta roskiin, kannattaa miettiä, voisiko tuotetta vielä jotenkin hyödyntää. Tässä postauksessa jaamme helppoja vinkkejä kosmetiikan vastuullisempaan kulutukseen.

COSSAn missio on pidentää kosmetiikan elinkaarta. Auta meitä!

 

Osta vastuullisesti

Pikamuodin tavoin, myös kosmetiikkatuotannossa näkyy sesongit. Pikakosmetiikka (eng. fast beauty) onkin kosmetiikan nopeaa kiertoa kuvaava termi. Nopea kosmetiikkatuotanto synnyttää suuria päästöjä, eettisiä riskejä sekä hukkaresursseja. Kuluttajan näkökulmasta pikakosmetiikka kannustaa kosmetiikan nopeaan käyttökiertoon ja sen haalimiseen, eikä kosmetiikan kestävään, kiertotalouden mukaiseen käyttöön ja kulutukseen.

Lue pikakosmetiikasta kertova postauksemme täältä.

Pikakosmetiikka kulutustottumuksena näkyy kodeissamme. On arvioitu, että jopa 80% kotona olevista kosmetiikkatuotteista jää käyttämättä. Tämä tuottaa jopa 5kg kosmetiikkajätettä per henkilö. Tällaisiin tuloksiin vaikuttaa nimenomaan kosmetiikan nopea kiertokulku eli ostetaan uutta, ennen kuin vanhaa on käytetty loppuun.

Miten voit tehdä vastuullisempia ostopäätöksiä?

Mieti mistä ja miten ostat. COSSAn valikoima on tarkoin kuratoitu, laadukas hävikkikosmetiikan valikoima. Meidän määritelmämme mukaan vastuullisinta kosmetiikkaa on olevassa oleva kosmetiikka. Valikoimamme on siis kompakti ja tähän on syy; kun valikoimaa on vähän ja tuotteet ovat täsmätuotteita, takaa se vastuullisemman ostopäätöksen myös kuluttajalle.

Usein unohdetaan, että vastuu kuluttajatottumuksien luomisessa on aina myös yrityksillä. Verkkokaupat voivat tarjota tuotteistaan yksilöllisiä tietoja, kuten ainososaluettelon, käyttöohjeistuksen sekä sopivuusinformaatiota, jotka helpottavat kuluttajia valitsemaan juuri oikean tuotteen ja täten välttämään hutiostoksia.

 

Käytä tuotteita monipuolisesti

Usein kosmetiikkatuotteille voi keksiä monia tarkoituksia. Me olemme auttaneet tuotteiden monipuoliseen käyttöön somessamme. Voit esimerkiksi hyödyntää:

Poskipunaa luomi- ja huulivärinä...

tai huulipunaa luomi- ja poskipunana.

Kasvoöljyä meikkipohjassa. Lisää muutama tippa kasvoöljyä tai -seerumia meikkivoiteesi sekaan. Näin takaat hehkuvan meikkipohjan!

Ruskeaa kulmakynää eyelinerinä tai huultenrajauskynänä.

Eräs COSSAn vaikuttajaystävä antoi myös vinkin kasvovoiteen käyttöön hiuksissa. Hän kertoi, että jos hänellä jää voidetta käsiin, hieroo hän sen latvoihinsa. Tämä kuulemma auttaa häntä hiusten sähköisyyden estämiseen!


Kierrätä kosmetiikkasi,

aina kun se on mahdollista. Kun tuote on käytetty loppuun, jää sen pakkaus jäljelle. Pakkauksissa käytetään usein materiaaleina muovia ja metalleja, joiden erottelu ja kierrätys ei välttämättä onnistu. Kierrätyksessäkin pakkauksen prosessointiin kuluu energiaa. Mikäli tuote jää käyttämättä ja päätyy luontoon tai poltettavaksi, voi siitä pahimmassa tapauksessa edelleen vapautua edelleen haitallisia kemikaaleja ympäristöön ja ilmastoon.

Heti alusta asti, COSSA on halunnut tarjota apua kosmetiikan kierrätykseen. Jokaiseen tilaukseen voi napata mukaan ilmaisen kosmetiikan kierrätysoppaan, jossa ohjeistetaan kierrättämään sekä kosmetiikkapakkaus että mahdollinen tuote pakkauksen sisällä. Lue kosmetiikan kierrätyksestä kertova postauksemme täältä.

 

Vaihtele kavereiden kesken

Tiesitkö, että COSSA on lanseerannut somessa #vaihtikset konspetin, joka kannustaa lainaamaan ja lahjoittamaan omia avaamattomia tai vähän käytettyjä tuotteita ystävien tai perheen kesken. On paljon kosmetiikkatuotteita, joita on helppo kierrättää ja jakaa ystävien kesken ilman hygieniariskiä. Tällaisia ovat esimerkiksi hiustenhoitotuotteet (arkiset shampoot, hiuslakat, hiussuihkeet) sekä kontaktittomat ihonhoitotuotteet ja meikit. Tutustu #vaihtikset videoihin somessa. Löydät meidät Instagramista ja TikTokista nimimerkillä @cossafi. 

 

Mitä nyt?

COSSAn määritelmän mukaan vastuullisinta kosmetiikkaa on olemassa oleva kosmetiikka. Pidennetään siis kosmetiikan elinkaarta ja tuotetaan uutta kestävämmin.

COSSA yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa hidastaa ja taistelee pikakosmetiikkaa vastaan. Yhteinen missiomme on pidentää kosmetiikan elinkaarta ja vähentää kosmetiikkajätettä. Cosmetics Savior Oy tarjoaa myös vastuullisuuskartoitusta, konseptointia sekä myyntistrategioita kosmetiikka-alan yrityksille. Yhdessä olemme muutos!

Lue lisää vastuullisen kosmetiikan määritelmästä täältä.

 

Shoppaa hävikkikosmetiikkaa ja pelasta tuotteita! Verkkokauppaan.

Tutustu meihin lisää somessa. Instagram. TikTok. Facebook.

Ota meihin yhteyttä: info@cossa.fi