Nykytiedon mukaan 95% kosmetiikkapakkauksista päätyy roskiin, mutta vain 14% kierrätetyksi. Useat kosmetiikkapakkaukset ovat kierretättäviä, mutta päätyvät silti sekajätteeseen. Siksi loimme alan asiantuntijoiden kanssa toimintamallin, jonka tavoitteena on tehdä kosmetiikan kierrättäminen helpommaksi sinulle.

Lue täältä postauksemme siitä, miksi kosmetiikka pitäisi kierrättää.

 

Montaa materiaalia

Kun lähdet kierrättämään kosmetiikkatuotettasi, kurkkaa ensin pakkauksesta itsestään löytyvät ohjeet. Tuotteesi voi olla esimerkiksi biohajoava, jolloin kierrätysohje on erilainen kuin toimintamallissamme. Usein kuitenkaan tuotteesta ei löydy minkäänlaista ohjetta kierrättämiseen. Siksi olemme koonneet toimintamalliimme ohjeet usean eri materiaalin lajittelemiseen. 

Muista kurkata ohjeet sekä tuotesisällön että pakkausmateriaalin lajittelemiseen. Nämä yhdessä luovat kokonaisuuden, joka vaikuttaa tuotteesi lajittelemiseen.


Hei, entä #VAIHTIKSET?

COSSA on lanseerannut somessa #vaihtikset konspetin, joka kannustaa lahjoittamaan tai vaihtelemaan omia avaamattomia tai vähän käytettyjä tuotteita ystävien tai perheen kesken. On paljon kosmetiikkatuotteita, joita on helppo kierrättää ja jakaa ystävien kesken ilman hygieniariskiä. Tällaisia ovat esimerkiksi hiustenhoitotuotteet (arkiset shampoot, hiuslakat, hiussuihkeet) sekä kontaktittomat ihonhoitotuotteet ja meikit. Kurkkaa #vaihtikset videoita somestamme. Löydymme Instagramista ja TikTokista nimellä @cossafi.

 

COSSAn opas opastaa - saat sen tilauksen mukana!

Kun pelastat hävikkikosmetiikkaa verkkokaupastamme, saat mukaan kosmetiikan kierrätysoppaan veloituksetta. Yhdessä teemme suuren työn, kohti vastuullista COSSA elämäntapaa.

Jos kuitenkin kaipaat apua kierrätämiseen juuri nyt, tässä kiteytetty ohjenuora kosmetiikan kierrätykseen. 

 

Tuotesisältö

Mikäli tuotetta on harmillisesti jäänyt jäljelle, tulisi se poistaa pakkauksesta ennen pakkauksen kierrättämistä. Kasvovoiteet, meikkivoiteet, primerit & muut nestemäiset kosmetiikkapakkaukset voit huuhdella kylmällä vedellä tai puhdistaa talouspaperilla. Vettä ei suositella löträttävän pakkauksen puhdistamiseen, joten hyödynnä talouspaperia, jos saat pakkauksen sillä puhtaaksi helpommin. (Esim. öljykoostumukselliset tuotteet tulisi puhdistaa paperilla, ei veden alla.)

Lajittele pakkaus pakkausmateriaalin mukaan. Voit tarvittaessa leikata pakkausta saksilla, niin saat käytettyä tuotteen loppuun.

Pakkaus

Puhtaan pakkauksen voit lajitella materiaalin mukaan. Jos tuotteesi on hyvin öljyinen, eikä pakkaus puhdistu helposti, lajittele pakkaus sekajätteeseen.

Sekajäte

Huulipunat, siveltimet, meikkikynät sekä monet paletit kuuluvat sekajätteeseen, sillä niiden pakkauksiin on usein yhdistetty useita eri materiaaleja. On harmillista, että näiden tuotteiden kierrätys on tehty mahdottomaksi. Lajittele siis nämä sekajätteeseen, ellei toisin mainita. Myös muovilaji 03 PVC sekä tunnistamattomat muovit täytyy lajitella sekajätteeseen.

Etiketit

Etiketit ja tuotetietotarrat saavat jäädä kiinni pakkaukseen, jonka kierrätät. Jos tuotteeseen on yhdistetty monia eri materiaaleja tai et saa tuotetta helposti puhtaaksi kylmällä vedellä tai talouspaperilla, lajittele pakkaus sekajätteisiin.

Ongelmajäte

Kynsilakat, kynsilakanpoistoaineet, hajuvedet ja muut alkoholipitoiset tuotteet ovat vaarallista jätettä ja ne tulee viedä vaarallisia jätteitä eli ongelmajätteitä vastaanottavalle pisteelle. Täysin kuivunut kynsilakka on sekajätettä. Painesuihkepullot, esimerkiksi hiuslakat ovat vaarallista jätettä, jos pakkauksessa on jäljellä tuotetta. Täysin tyhjä painesuihkepullo on sekajätettä.

Usein deodoranttipakkaukset on lajiteltava sekajätteisiin. Metalliset spraypakkaukset lajitellaan täysin tyhjinä metalliin, mutta jos pakkaus sisältää vielä tuotetta, on se vietävä vaarallista jätettä vastaanottavalle pisteelle. Muovinen roll-on deodoranttipullo on mahdollista lajitella muovinkeräykseen tyhjänä ja kylmällä vedellä huuhdeltuna.

 

Mitä nyt?

Yhdessä olemme muutos. Tule COSSAksi kanssamme!

Shoppaa hävikkikosmetiikkaa ja pelasta tuotteita! Verkkokauppaan.


Tutustu meihin lisää somessa. Instagram. TikTok. Facebook.


Ota meihin yhteyttä: info@cossa.fi