Kosmetiikkaa ei kierrätetä. Se on harmi!

Vuosittain tuotetaan 120 miljardia kosmetiikkatuotetta. Sanotaan, että vain 9% maailmalla tuotetusta muovista päätyy kierrätykseen, n. 12% päätyy poltettavaksi ja loput 79% kaatopaikoille tai luonnonympäristöön. Nykytiedon mukaan 95% kosmetiikkapakkauksista päätyy roskiin, mutta vain 14% kierrätetyksi. Tämä tekee jopa 103 miljardia kierrättämätöntä kosmetiikkapakkausta. Käsittämätöntä! 

 

Kosmetiikan hiilijalanjälki

Kosmetiikkatuotteissa pakkauksen osuus tuotteen kokonaishiilijalanjäljestä on usein merkittävä. Kosmetiikkatuotteen ulkopakkaus on usein kartonkia, mutta itse kosmetiikkatuubi muovia. Nykyään biohajoavat tai kierrätetyt pakkaukset yleistyvät, mutta todellisesti uudelleenkäytettävät pakkaukset ovat harvinaisia. Tutkimukset osoittavat, että kosmetiikkateollisuuden hiilidioksidipäästöistä voitaisiin leikata 70% jos siirryttäisiin uudelleentäytettäviin pakkauksiin*

Otetaan esimerkiksi klassinen huulipunatuubi. 3-4 grammaa huulipunaa sisältävä pakkaus painaa yleensä 20-35 grammaa, eli 7-10 kertaa enemmän kuin itse tuote. Pienen huulipunan hiilijalanjälki vastaa kolmea litraa maitoa*. Suhteellisen lyhyen käyttöikänsä päätteeksi käyttäjä heittää roskiin pakkauksen, joka koostuu muovista, metallista, erilaisista koristeista ja viimeistelyistä, liimasta, voiteluaineesta ja joskus magneeteista (jotka sisältävät harvinaisia maametalleja, jotka ovat rajallisia ja erittäin saastuttavia). Tällaista pakkausta on mahdoton kierrättää kokonaisuudessaan.

 

Hävikkiä kotona

Kosmetiikkajätettä syntyy myös kodeissa. Kosmetiikkatuote voi jostain syystä jäädä käyttämättä ja vanhentua esimerkiksi kylpyhuoneen kaappiin.

Kun tuote on käytetty loppuun, jää sen pakkaus jäljelle. Pakkauksissa käytetään usein materiaaleina muovia ja metalleja, joiden erottelu ja kierrätys ei välttämättä onnistu. Kierrätyksessäkin pakkauksen prosessointiin kuluu energiaa. Mikäli tuote jää käyttämättä ja päätyy luontoon tai poltettavaksi, voi siitä pahimmassa tapauksessa edelleen vapautua edelleen haitallisia kemikaaleja ympäristöön ja ilmastoon. On siis tärkeää, että ensisijaisesti yritykset panostavat kierrätettäviin pakkauksiin ja kuluttajat noudattaisivat kierrätysohjeita.

Mikäli tarvitset ohjeita kosmetiikan kierrätykseen, lue kierrätyspostauksemme tästä.

 

COSSAn kierrätysopas

Heti alusta asti COSSA on halunnut tarjota apua kosmetiikan kierrätykseen. Jokaiseen tilaukseen voi napata mukaan ilmaisen kosmetiikan kierrätysoppaan, jossa ohjeistetaan kierrättämään sekä kosmetiikkapakkaus että mahdollinen tuote pakkauksen sisällä. 

 

Ole osa COSSAa!

Anna sinäkin kosmetiikalle toinen mahdollisuus! COSSAn määritelmän mukaan vastuullisinta kosmetiikkaa on olemassa oleva kosmetiikka. Pidennetään siis kosmetiikan elinkaarta ja tuotetaan uutta kestävämmin.

COSSA yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa hidastaa ja taistelee pikakosmetiikkaa vastaan. Yhteinen missiomme on pidentää kosmetiikan elinkaarta ja vähentää kosmetiikkajätettä. Cosmetics Savior Oy tarjoaa myös vastuullisuuskartoitusta, konseptointia sekä myyntistrategioita kosmetiikka-alan yrityksille. Yhdessä olemme muutos!

Lue lisää vastuullisen kosmetiikan määritelmästä täältä.

 

ps. Tiesitkö, että COSSA on lanseerannut somessa #vaihtikset konspetin, joka kannustaa lainaamaan ja lahjoittamaan omia avaamattomia tai vähän käytettyjä tuotteita ystävien tai perheen kesken. On paljon kosmetiikkatuotteita, joita on helppo kierrättää ja jakaa ystävien kesken ilman hygieniariskiä. Tällaisia ovat esimerkiksi hiustenhoitotuotteet (arkiset shampoot, hiuslakat, hiussuihkeet) sekä kontaktittomat ihonhoitotuotteet ja meikit. Tutustu meihin somessa nimimerkillä @cossafi!

 

Mitä nyt?

Shoppaa hävikkikosmetiikkaa ja pelasta tuotteita! Verkkokauppaan.


Tutustu meihin lisää somessa. Instagram. TikTok. Facebook.


Ota meihin yhteyttä: info@cossa.fi